Treceți la conținutul principal

Coronavirus în Zimbabwe: 100 mii persoane fără mască arestate


Peste 105.000 de persoane au fost arestate în Zimbabwe începând din martie, pentru încălcarea reglementărilor, care vizează reducerea răspândirii coronavirusului.

Aproape 1.000 de oameni au fost arestați în ultimele două zile pentru că nu au purtat măști de față, pentru „deplasări inutile” sau depășirea numărului permis de persoane întrunite.

Restricțiile au fost mai ușoare în țară, unde au fost confirmate peste 1.500 de infecții.Criticii acuză guvernul că a întreprins aceste măsuri pentru a da iama cu arestări în opoziția politică și în alți activiști, dar guvernul  neagă acestă intenție.

Grupările de opoziție și societatea civilă se mobilizează pentru proteste la nivel național pe 31 iulie, pentru a cere președintelui Emmerson Mnangagwa să demisioneze.

În conformitate cu reglementările actuale, toți Zimbabwe-ienii care se întorc din străinătate trebuie să rămână în carantină timp de trei săptămâni la un centru aprobat de guvern. Potrivit poliției, un total de 276 de persoane au fugit din centrele de carantină, inclusiv unele care au fost pozitive la testare.

Aproape 30 dintre ei au fost arestați și vor fi duși în instanță pentru fapta de expunere a  familiilor și a comunităților lor la virus, a adăugat poliția. Au prezentat  cazul a doi bărbați care au infectat șapte membri ai unei familii, relatează televiziunea de stat.

Poliția spune că intenționează să intensifice eforturile pentru respectarea reglementărilor, susținând că multe persoane au devenit recalcitrante.

Poliția a spus că s-au deschis localuri, unde s-au adunat  „mulțimi” care beau bere. „Vor fi arestați toți acești violatori ai legii”, a declarat  purtătorul de cuvânt al guvernului, Paul Nyathi.

Măsurile de blocare din Zimbabwe pentru combaterea răspândirii coronavirusului au agravat criza economică și politică a țării. Guvernul se așteaptă că economia să scadă cu 4,5% în acest an, în timp ce inflația anuală a crescut la 785% , în iunie.

Există apeluri pentru mai multe proteste împotriva președintelui Mnangagwa, care pare din ce în ce mai intolerant la critici,  dar dacă oamenii ies pe străzi va crește numărul de arestări.

Între timp, în Africa de Sud vecină, poliția a deschis dosare împotriva a peste 230.000 de persoane care au fost acuzate că au sfidat reglementările de blocare, arată statisticile oficiale publicate în mai.

Africa de Sud a înregistrat până în prezent peste 320.000 de cazuri și 4.600 de decese din martie - cel mai mare din Africa. Săptămâna trecută, președintele Cyril Ramaphosa a avertizat că „tsunami este peste noi”.

Postări populare de pe acest blog

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Stirea care anul trecut părea a fi o fantezie, marca PSD, devine de acum realitate. Cet ățenii Romaniei vor avea montate, micro-cipuri subcutanat. Anunțul este unul oficial făcut chiar de premierul Viorica Vasilica Dancila

Femeie decedată de COVID-19, gasită în viață în haosul din spital

O femeie din Ecuador, care a fost declarată moartă de COVID-19, s-a trezit brusc din comă în spital, spre încântarea și ușurarea rudelor, care au identificat greșit corpul altcuiva drept al său și l-au incinerat. Alba Maruri, în vârstă de 74 de ani, a fost internată în 4 martie în Guayaquil, orașul cel mai lovit de pandemie, cu febră și probleme cu respirația. Ea și-a pierdut cunoștința timp de trei săptămâni și a fost declarată moartă pe 27 martie, au spus rudele. O săptămână mai târziu, familiei sale i s-a arătat un cadavru în morga spitalului, dar de teama contagiunii coronavirusului nu s-au apropiat de el. Corpul întins pe o parte, a fost văzut din lateral spate, nu cu fața. Nepotul lui Maruri, Jaime Morla, a spus că a crezut că este mătușa sa și le-a spus oficialilor spitalului că ea este. „Mi-a fost teamă să-i văd fața”. Loading... „Am fost la un metru și jumătate distanță. Avea același păr, același ton de piele. Ba chiar a avut o rană la ce

Turiștii vor avea nevoie de o brățară pe mâna sau un certificat Covid-Free pentru a putea călători

Turiștii ar putea avea nevoie în scurt timp de certificate care dovedesc că nu au coronavirus pentru a putea călători. Documentele de sănătate “Fără Covid” ar fi solicitate turiștilor ca să demonstreze că nu sunt infectați cu virusul mortal.