Treceți la conținutul principal

Otomanii au fost primii care au ajuns pe Lună, spune președintele turc Erdogan


"Otomanii au fost primii care au mers pe suprafața lunii, nu americanul Neil Armstrong", a declarat ieri, în contextul războiului declarațiilor dintre SUA și Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Enervat de poziția economică “anti-otomană” a președintelui Donald Trump, domnul Erdoğan a afirmat că exploratorii musulmani au atins Luna cu mai mult de 300 de ani înainte de începerea programului Appolo și au făcut un  jurământ de a construi o moschee "în craterul" unde au aterizat.

"Se presupune că primul om care a mers pe Lună a fost Neil Armstrong în 1969", a spus Erdoğan. "De fapt, exploratorii spațiali musulmani au ajuns la satelitul nostru cu 334 de ani în urmă, în 1635. Toată lumea cunoaște povestea celebrului aviator-explorator , Lagâri Hasan Çelebi," omul rachetei otomane ", care a realizat primul zbor de rachetă cu echipaj în 1633. Poate nu știți, dar adevărul este că el a încercat să ajungă pe Lună, doi ani mai târziu și ar fi reușit foarte bine! "

Povestea lui Lagari Hasan Çelebi a fost relatată de un renumit negustor și călător arab din secolul al XVII-lea, Mehmed Zilli, cunoscut și sub numele de Evliya Çelebi. În celebra să călătorie, el explică faptul că Lagari Hasan Çelebi s-a lansat într-o rachetă cu 7 aripi folosind 50 ocale (63,5 kg ) de praf de pușcă. A decolat de la Sarayburnu, un loc situat sub Palatul Topkapı din Istanbul.

Așa cum scria Evliya Celebi, Lagari a proclamat înainte de lansare "O, sultanul meu! Fii binecuvântat, eu o să vorbesc cu Alah! ", înainte de a aprinde praful de pușcă al rachetei. Apoi a urcat mai mult de 200 de metri în aer și a aterizat în mare, la sute de metri de la punctul de decolare. Venind apoi pe țărm, el ar fi spus: "O, sultanul meu! Alah îți trimite binecuvântarea! ".


Loading...

Această gravură din secolul al XVII-lea ilustrează una dintre cele mai cunoscute zboruri de rachetă ale lui Lagâri Hasan Çelebi, dar nu este clar dacă acesta reprezintă primul său zbor sau încercarea sa de a ajunge pe Lună în 1635.

Pretenția surprinzătoare a președintelui Erdoğan privind întâietatea otomană pe Lună, a generat rumoare în mediile politice, o reacție care a înfuriat clar pe politicianul turc

"De ce nu credeti asta? Pentru că nu ați crezut niciodată că un musulman poate face așa ceva, așa cum nu ați crezut niciodată că strămoșii noștri ar putea reuși să lanseze nave în Cornul de Aur după ce le-au transportat pe uscat ", a spus Erdoğan, referindu-se la sultanul otoman Mehmet al II- care a făcut asta la cucerirea Istanbulului în 1453. 

Această afirmație privind zborul cosmic al lui Lagâri Hasan Çelebi nu este nouă. Un număr de academicieni din Turcia și din restul lumii au mai discutat legenda acestui zbor și au susținut veridicitatea ei. 

“NASA ar fi putut distruge cea mai mare parte a probelor fizice ale succesului otoman în timpul misiunii Apollo 11, dar vom încerca să găsim orice dovadă care ar fi scăpat de la ascundere " a continuat președintele Turciei.

Povestea lui Lagâri Hasan Çelebi este considerată o legendă de majoritatea istoricilor, cei mai mulți  experți consideră că în realitate este imposibil ca "aviatorul" să fi supraviețuit unui zbor în spațiul cosmic.

Postări populare de pe acest blog

4500 de euro/lună pentru a te însura cu o islandeză

In fiecare dimineață în față consulatului Islandei de la Bucuresti se fac cozi de bărbați dornici să afle  ce condiții de eligibilitate sunt, care este procedura de căsătorie ,  sperând să poată fii înscriși pe liste de căsătorie cu fete islandeze, primind ca recompensă 4500 euro lunar. "Câștigați o viață nouă prin căsătoria cu o fată islandeză!” este sloganul guvernului condus de dna Katrin Jakobsdottir. Acesta este locul de muncă de aur pe care Islanda tocmai l-a creat pentru bărbați, spre a încuraja natalitatea. Statul este disperat să își pună fiicele în siguranță prin căsătorie, mergând până  a  le “cumpăra”  bărbați, pentru a se căsători cu ele.

Nou studiu OMS: toți cei care se îmbolnăvesc de COVID vor muri la un moment dat

VIENA — Organizatia Mondiala a Sanata ț ii (OMS) a anunțat rezultatele unui nou studiu alarmant: toți cei care au fost vreodată infectați cu COVID-19 vor muri la un moment dat în viață. „Da, toți cei care au avut    COVID vor muri”, a spus un purtător de cuvânt al OMS. „Poate nu imediat, dar la un moment dat, în viitor. Aproape toți acei oameni care mor vor fi avut COVID la un moment dat în viața lor. Aceasta este o veste îngrozitoare.” „Aceasta este o statistică terifiantă”, a spus Ciutacu în emisiunea sa de noapte de la REALITATEA. „Corelația dintre a fi infectat și a muri , în cele din urmă, este prea mare pentru a fi respinsă. Cea mai importantă concluzie   este că ar trebui să fim cu toții îngroziți”. Într-o declarație de la Guvern, ministrul sanata ț ii Dr. Rafila a declarat că a fost „zguduit” de studiu și că va lua măsuri agresive, încălcând poate  câteva libertăți constitutionale,  dar numai  pentru a fi în siguranță oamenii nevinova ț i. Criticii parlamentari din

Femeie arestată, pentru că și-a invățat pisicile să fure de la vecini

Ploiești - O femeie de 83 de ani a fost arestată în această dimineață și acuzată că a antrenat zeci de pisici pentru a fura bijuterii și alte obiecte de valoare de la vecinii ei. 

Un submarin nazist din al Doilea Război Mondial, descoperit în Lacul Belina , Teleorman

Alexandria - În această dimineață, scafandrii de la ISU Teleorman, prin detașamentul de salvare în apă au luat parte la o operațiune delicată de recuperare a unei epave, vizând aducerea la suprafață a unui  U-boat nazist descoperit acum câteva săptămâni în Lacul Belina, județ Teleorman. Submarinul de tip U-boat  a fost pentru prima dată observat de scafandrii amatori la sfârșitul lunii ianuarie și ei au alertat Urgențele. Arheologii, aflați în legătură cu Universitatea Valahia  și scafandrii au fost mobilizați la fața locului pentru a afla despre ce epavă este vorba și au constatat imediat că au de-a face cu un submarin nazist scufundat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Stirea care anul trecut părea a fi o fantezie, marca PSD, devine de acum realitate. Cet ățenii Romaniei vor avea montate, micro-cipuri subcutanat. Anunțul este unul oficial făcut chiar de premierul Viorica Vasilica Dancila

McDonald's: un tânăr a piratat terminalele de comandă și a mâncat gratuit 2 ani

Este posibil? Ei bine da, un tânăr de 27 de ani chiar  a făcut-o! Numele hacker-ului este Mateiaș Vintilă și a creat un program de calculator, care i-a permis să mănânce gratis în orice McDonald's din lume. Trucul s-a încheiat în această duminică, după 2 ani de folosire.

Tren nazist cu comori de artă și aur descoperit în Salina Turda

Lucrările de modernizare care se fac la Salina din Turda, au permis cercetări avansate cu mijloace radar  de mare adâncime ale muntelui de sare.  Pe una din imaginile radar apare o structura asemănătoare cu un tren blindat, imaginea - deși neclară - a arătat forma unei platforme de tren și a tunurilor, îngropate la cca 300 m adâncime.

După anunțul că Georgina, fostă vânzătoare la Gucci, devine soția lui Ronaldo, mii de fete au depus cv de angajare

Un vis împlinit: Cristiano Ronaldo a anunțat că a propus prietenei sale Georgina Rodriguez să se căsătorească. Știrea a declanșat un val de cereri de angajare a mii de tinere fete doritoare să devină vanzatoare la magazinele Gucci din Madrid, unde cei doi s-au cunoscut  în iunie 2016, când el și-a cumpărat haine de vară.