Treceți la conținutul principal

Otomanii au fost primii care au ajuns pe Lună, spune președintele turc Erdogan


"Otomanii au fost primii care au mers pe suprafața lunii, nu americanul Neil Armstrong", a declarat ieri, în contextul războiului declarațiilor dintre SUA și Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Enervat de poziția economică “anti-otomană” a președintelui Donald Trump, domnul Erdoğan a afirmat că exploratorii musulmani au atins Luna cu mai mult de 300 de ani înainte de începerea programului Appolo și au făcut un  jurământ de a construi o moschee "în craterul" unde au aterizat.

"Se presupune că primul om care a mers pe Lună a fost Neil Armstrong în 1969", a spus Erdoğan. "De fapt, exploratorii spațiali musulmani au ajuns la satelitul nostru cu 334 de ani în urmă, în 1635. Toată lumea cunoaște povestea celebrului aviator-explorator , Lagâri Hasan Çelebi," omul rachetei otomane ", care a realizat primul zbor de rachetă cu echipaj în 1633. Poate nu știți, dar adevărul este că el a încercat să ajungă pe Lună, doi ani mai târziu și ar fi reușit foarte bine! "

Povestea lui Lagari Hasan Çelebi a fost relatată de un renumit negustor și călător arab din secolul al XVII-lea, Mehmed Zilli, cunoscut și sub numele de Evliya Çelebi. În celebra să călătorie, el explică faptul că Lagari Hasan Çelebi s-a lansat într-o rachetă cu 7 aripi folosind 50 ocale (63,5 kg ) de praf de pușcă. A decolat de la Sarayburnu, un loc situat sub Palatul Topkapı din Istanbul.

Așa cum scria Evliya Celebi, Lagari a proclamat înainte de lansare "O, sultanul meu! Fii binecuvântat, eu o să vorbesc cu Alah! ", înainte de a aprinde praful de pușcă al rachetei. Apoi a urcat mai mult de 200 de metri în aer și a aterizat în mare, la sute de metri de la punctul de decolare. Venind apoi pe țărm, el ar fi spus: "O, sultanul meu! Alah îți trimite binecuvântarea! ".


Loading...

Această gravură din secolul al XVII-lea ilustrează una dintre cele mai cunoscute zboruri de rachetă ale lui Lagâri Hasan Çelebi, dar nu este clar dacă acesta reprezintă primul său zbor sau încercarea sa de a ajunge pe Lună în 1635.

Pretenția surprinzătoare a președintelui Erdoğan privind întâietatea otomană pe Lună, a generat rumoare în mediile politice, o reacție care a înfuriat clar pe politicianul turc

"De ce nu credeti asta? Pentru că nu ați crezut niciodată că un musulman poate face așa ceva, așa cum nu ați crezut niciodată că strămoșii noștri ar putea reuși să lanseze nave în Cornul de Aur după ce le-au transportat pe uscat ", a spus Erdoğan, referindu-se la sultanul otoman Mehmet al II- care a făcut asta la cucerirea Istanbulului în 1453. 

Această afirmație privind zborul cosmic al lui Lagâri Hasan Çelebi nu este nouă. Un număr de academicieni din Turcia și din restul lumii au mai discutat legenda acestui zbor și au susținut veridicitatea ei. 

“NASA ar fi putut distruge cea mai mare parte a probelor fizice ale succesului otoman în timpul misiunii Apollo 11, dar vom încerca să găsim orice dovadă care ar fi scăpat de la ascundere " a continuat președintele Turciei.

Povestea lui Lagâri Hasan Çelebi este considerată o legendă de majoritatea istoricilor, cei mai mulți  experți consideră că în realitate este imposibil ca "aviatorul" să fi supraviețuit unui zbor în spațiul cosmic.

Postări populare de pe acest blog

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Stirea care anul trecut părea a fi o fantezie, marca PSD, devine de acum realitate. Cet ățenii Romaniei vor avea montate, micro-cipuri subcutanat. Anunțul este unul oficial făcut chiar de premierul Viorica Vasilica Dancila

Femeie decedată de COVID-19, gasită în viață în haosul din spital

O femeie din Ecuador, care a fost declarată moartă de COVID-19, s-a trezit brusc din comă în spital, spre încântarea și ușurarea rudelor, care au identificat greșit corpul altcuiva drept al său și l-au incinerat. Alba Maruri, în vârstă de 74 de ani, a fost internată în 4 martie în Guayaquil, orașul cel mai lovit de pandemie, cu febră și probleme cu respirația. Ea și-a pierdut cunoștința timp de trei săptămâni și a fost declarată moartă pe 27 martie, au spus rudele. O săptămână mai târziu, familiei sale i s-a arătat un cadavru în morga spitalului, dar de teama contagiunii coronavirusului nu s-au apropiat de el. Corpul întins pe o parte, a fost văzut din lateral spate, nu cu fața. Nepotul lui Maruri, Jaime Morla, a spus că a crezut că este mătușa sa și le-a spus oficialilor spitalului că ea este. „Mi-a fost teamă să-i văd fața”. Loading... „Am fost la un metru și jumătate distanță. Avea același păr, același ton de piele. Ba chiar a avut o rană la ce

Turiștii vor avea nevoie de o brățară pe mâna sau un certificat Covid-Free pentru a putea călători

Turiștii ar putea avea nevoie în scurt timp de certificate care dovedesc că nu au coronavirus pentru a putea călători. Documentele de sănătate “Fără Covid” ar fi solicitate turiștilor ca să demonstreze că nu sunt infectați cu virusul mortal.