Treceți la conținutul principal

Otomanii au fost primii care au ajuns pe Lună, spune președintele turc Erdogan


"Otomanii au fost primii care au mers pe suprafața lunii, nu americanul Neil Armstrong", a declarat ieri, în contextul războiului declarațiilor dintre SUA și Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Enervat de poziția economică “anti-otomană” a președintelui Donald Trump, domnul Erdoğan a afirmat că exploratorii musulmani au atins Luna cu mai mult de 300 de ani înainte de începerea programului Appolo și au făcut un  jurământ de a construi o moschee "în craterul" unde au aterizat.

"Se presupune că primul om care a mers pe Lună a fost Neil Armstrong în 1969", a spus Erdoğan. "De fapt, exploratorii spațiali musulmani au ajuns la satelitul nostru cu 334 de ani în urmă, în 1635. Toată lumea cunoaște povestea celebrului aviator-explorator , Lagâri Hasan Çelebi," omul rachetei otomane ", care a realizat primul zbor de rachetă cu echipaj în 1633. Poate nu știți, dar adevărul este că el a încercat să ajungă pe Lună, doi ani mai târziu și ar fi reușit foarte bine! "

Povestea lui Lagari Hasan Çelebi a fost relatată de un renumit negustor și călător arab din secolul al XVII-lea, Mehmed Zilli, cunoscut și sub numele de Evliya Çelebi. În celebra să călătorie, el explică faptul că Lagari Hasan Çelebi s-a lansat într-o rachetă cu 7 aripi folosind 50 ocale (63,5 kg ) de praf de pușcă. A decolat de la Sarayburnu, un loc situat sub Palatul Topkapı din Istanbul.

Așa cum scria Evliya Celebi, Lagari a proclamat înainte de lansare "O, sultanul meu! Fii binecuvântat, eu o să vorbesc cu Alah! ", înainte de a aprinde praful de pușcă al rachetei. Apoi a urcat mai mult de 200 de metri în aer și a aterizat în mare, la sute de metri de la punctul de decolare. Venind apoi pe țărm, el ar fi spus: "O, sultanul meu! Alah îți trimite binecuvântarea! ".


Loading...

Această gravură din secolul al XVII-lea ilustrează una dintre cele mai cunoscute zboruri de rachetă ale lui Lagâri Hasan Çelebi, dar nu este clar dacă acesta reprezintă primul său zbor sau încercarea sa de a ajunge pe Lună în 1635.

Pretenția surprinzătoare a președintelui Erdoğan privind întâietatea otomană pe Lună, a generat rumoare în mediile politice, o reacție care a înfuriat clar pe politicianul turc

"De ce nu credeti asta? Pentru că nu ați crezut niciodată că un musulman poate face așa ceva, așa cum nu ați crezut niciodată că strămoșii noștri ar putea reuși să lanseze nave în Cornul de Aur după ce le-au transportat pe uscat ", a spus Erdoğan, referindu-se la sultanul otoman Mehmet al II- care a făcut asta la cucerirea Istanbulului în 1453. 

Această afirmație privind zborul cosmic al lui Lagâri Hasan Çelebi nu este nouă. Un număr de academicieni din Turcia și din restul lumii au mai discutat legenda acestui zbor și au susținut veridicitatea ei. 

“NASA ar fi putut distruge cea mai mare parte a probelor fizice ale succesului otoman în timpul misiunii Apollo 11, dar vom încerca să găsim orice dovadă care ar fi scăpat de la ascundere " a continuat președintele Turciei.

Povestea lui Lagâri Hasan Çelebi este considerată o legendă de majoritatea istoricilor, cei mai mulți  experți consideră că în realitate este imposibil ca "aviatorul" să fi supraviețuit unui zbor în spațiul cosmic.

Notificari stiri noi, dati click "Imi place"!

Loading...

Postari populare

Modificarea automobilelor este interzisă începând de luna viitoare

Un nou pas este făcut în lupta împotriva modificării vehiculelor care circulă pe teritoriul României. Mai frecvent cunoscut sub numele de "tuning", acest mod este acum pe cale de dispariție. Într-adevăr, o Ordonanță votată de Guvern tinde să interzică orice modificare, fie estetică, fie pentru a modifica performanța la drum a vehiculelor.

Tren nazist cu comori de artă și aur descoperit în Salina Turda

Lucrările de modernizare care se fac la Salina din Turda, au permis cercetări avansate cu mijloace radar  de mare adâncime ale muntelui de sare.  Pe una din imaginile radar apare o structura asemănătoare cu un tren blindat, imaginea - deși neclară - a arătat forma unei platforme de tren și a tunurilor, îngropate la cca 300 m adâncime.

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Stirea care anul trecut părea a fi o fantezie, marca PSD, devine de acum realitate. Cetățenii Romaniei vor avea montate, micro-cipuri subcutanat. Anunțul este unul oficial făcut chiar de premierul Viorica Vasilica Dancila

Atrași de salariile mari din spitale, 2000 de medici unguri vor să lucreze în România

La Ministerul Sănătății  sunt depuse 2000 de cereri de angajare de către medici din Ungaria, doritori să lucreze în spitalele românești, atrași de salariile mari promovate din luna martie, de către oficialități.

Corpul misterios al unei balene, descoperit pe un câmp din Teleorman

Un fermier de produse lactate de la Viișoara, Teleorman a făcut o descoperire incredibilă, în timp ce căuta una din vacile sale, care se rătăcise. Ionel Grozăvescu, de 65 de ani, a găsit o balenă de culoare închisă, de 12 de metri lungime, în mijlocul uneia dintre pășunile sale, la mii  de kilometri de habitatul natural al balenei.

Începând de anul viitor, înscrierea la starea civilă a numelui unui nou născut, va fi avizată de preotul paroh

Ca să se asigure tuturor românilor șanse maxime și egale în societate, părinţii vor trebui, începând din anul viitor, să consulte  preotul paroh,  în  alegerea numelui copilului, înainte de a-l declara la starea civilă.

Un submarin nazist din al Doilea Război Mondial, descoperit în Lacul Belina , Teleorman

Alexandria - În această dimineață, scafandrii de la ISU Teleorman, prin detașamentul de salvare în apă au luat parte la o operațiune delicată de recuperare a unei epave, vizând aducerea la suprafață a unui  U-boat nazist descoperit acum câteva săptămâni în Lacul Belina, județ Teleorman.
Submarinul de tip U-boat  a fost pentru prima dată observat de scafandrii amatori la sfârșitul lunii ianuarie și ei au alertat Urgențele. Arheologii, aflați în legătură cu Universitatea Valahia  și scafandrii au fost mobilizați la fața locului pentru a afla despre ce epavă este vorba și au constatat imediat că au de-a face cu un submarin nazist scufundat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

4500 de euro/lună pentru a te însura cu o islandeză

In fiecare dimineață în față consulatului Islandei de la Bucuresti se fac cozi de bărbați dornici să afle  ce condiții de eligibilitate sunt, care este procedura de căsătorie, sperând să poată fii înscriși pe liste de căsătorie cu fete islandeze, primind ca recompensă 4500 euro lunar.

"Câștigați o viață nouă prin căsătoria cu o fată islandeză!” este sloganul guvernului condus de dna Katrin Jakobsdottir. Acesta este locul de muncă de aur pe care Islanda tocmai l-a creat pentru bărbați, spre a încuraja natalitatea. Statul este disperat să își pună fiicele în siguranță prin căsătorie, mergând până  a  le “cumpăra”  bărbați, pentru a se căsători cu ele.


Invitată să localizeze Kuweitul pe o hartă, Prim-ministrul Dăncilă a arătat spre Koreea

Încercând la o conferință de presă să-și demonstreze cunoștințele și să facă uitate ultimele gafe, șeful guvernului Dna Viorica Dăncilă, a dat iarași greș, fiind incapabilă să identifice pe o hartă a lumii, Kuweitul de unde  tocmai  venise dintr-o vizită oficială.

A dat in judecată ENEL deoarece a rămas gravidă dupa instalarea unui contor inteligent

O tânără din  Covasna acuză compania ENEL, pretinzând că ar fi rămas gravidă după instalarea în locuința sa a unui contor inteligent  de energie electrică.