Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat, luni 23 iulie, în jurul orei 16.38, de la Sistemul Energetic Național. Incidentul s-a produs ca urmare a unui semnal “fals”, care a declanșat unul din sistemele de avarie ale reactorului turbinei, au declarat pentru presă directorii companiei.
Surse din Unitatea de Lupta Cibernetică din SRI au informat că de fapt, a fost vorba de un atac cibernetic, hackerii ruși reușind să acceseze camera de control ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Reactorul nuclear este de tip CANDU , utilizează apă grea drept moderator, puterea livrată în Sistemul Energetic Național fiind de cca 10% din total consum.
Loading...
Hackerii au pătruns în serverele de comandă, chiar dacă computerele din centrul de comandă al Centralei Nucleare nu sunt conectate direct la Internet. Rețeta utilizată de spioni aici, dar și în alte locuri din lume este cunoscută: au folosit e-mailurile trimise personalului superior sau au încercat să-i facă pe aceștia să viziteze site-uri false sau “hacked social media sites”.
Odată ce spionii au câștigat drepturi de acces, au efectuat o recunoaștere detaliată pentru a se familiariza cu modul în care centrala nucleară și sistemele energetice lucrează, în final provocând, poate din eroare, poate ca exercițiu de antrenament, o “pană” în sistem.
Grupul de hackeri din spatele atacurilor de la Cernavodă , cunoscut sub numele de Dragonfly sau Energetic Bear, este de multă vreme urmărit în Rusia de către Department of Homeland Security (DHS) din SUA , deoarece are o istorie lungă de atacuri cibernetice asupra multor furnizori de energie Americani, unde au făcut "sute de victime".
Nu numai în SUA , dar și în alte țări din Europa aceste atacuri ale spionilor informatici ruși sunt permanente. Ucraina a suferit două hack-uri pe rețeaua electrică, una în 2015, iar cealaltă în 2016.
În SUA cele mai recente atacuri vizând posibila blocare a unor stații energetice au avut loc pe 26 iulie, imediat după ce Guvernul American a acuzat 12 ruși pentru presupusele interferențe cu alegerile prezidențiale din 2016 ale SUA.
"Au intrat în rețelele noastre energetice și se poziționează pentru un atac", a declarat fostul secretar adjunct al apărării, Michael Carpenter, în SUA. Dl. Carpenter preda acum la Universitatea din Pennsylvania.
"Interesant este ca multi dintre furnizorii de energie, cum este si cazul Centralei de la Cernavodă nici macar nu stiu că sunt hack-uiți" a confirmat un expert in cyber-atacuri de la SRI, directorii lor găsesc tot felul de explicatii fanteziste pentru evenimente tehnice pe care nu le pot explica, dar care de fapt sunt cyber-atacuri.
Rusia a negat în mod constant că sprijină atacurile de hackerilor ruși asupra infrastructurii industriale din lume: stații nucleare, centrale electrice, unități de pompare apă, centre de termoficare urbană care prin efecte pot bloca zone imense dintr-o tara, ca parte a unui război hibrid.