Un grup de voluntari care curățau țărmurile Dunării, în apropierea Lacului Belina, au dat peste rămășițele unei nave antice încorporate în noroi.
O echipă de arheologi, care a fost rapid chemată, a confirmat că nava este cu siguranță un “Viking Drakker”, sugerând că norvegienii ar fi împins explorarea Europei mult mai departe decât credeau istoricii anterior.
Nava găsită are o lungime de aproximativ 16 metri și o cocă care este capabilă să transporte până la 24 tone, o dimensiune tipică pentru acest tip de navă. Drakkarele au fost nave construite de Nordsmenii din Scandinavia și Islanda pentru călătoriile pe apă și folosite pentru comerț, comerț, explorare și război în timpul unei epoci cunoscute că Viking Age, aproximativ între anii 793 și 1066 d.Hr.
Vikingii au fost atestaţi pe Dunărea de Jos şi pe ţărmurile Mării Negre. Arheologul academician Ion Barnea a susținut mereu existența războinicilor şi negustorilor nordici la Marea Neagră în secolele IX-XI. Mai precis se crede că corăbiile vikinge au acostat pe țărmurile Marii Negre, la gurile Dunării.
In complexul de la Basarabi-Murfatlar, pe pereţii încăperilor din rocă s-au descoperit în special în anii 60 simboluri şi reprezentări vikinge. În favoarea teoriei prezenţei vikingilor la Marea Neagră stau reprezentarile din peșteră a unor dragoni, un motiv frecvent în lumea nordică şi mai ales spiralele îmbrăţişate prezente pe numeroase stele funerare.
Totodată ar fi fost identificate schelete de tip nordic, care ar fi aparţinut vikingilor. Se crede că vikingii din secolul al X lea ar fi făcut comerţ pe ruta Constantinopol-Marea Baltică şi ar fi avut loc de popas în zona Gurilor Dunării.
Loading...
Prin găsirea acestei nave, în zona lac Belina se demonstrează că vikingii au urcat și în amonte pe Dunăre în căutarea unor locuri pentru colonizare.
Unul dintre artefactele găsite, a fost o sabie, sugerând o bătălie violentă, care ar fi avut loc în zona și care a dus la scufundarea navei, iar norvegienii ar fi fost atunci uciși de localnici.
Deasemenea premierul a menționat: “Guvernul va alocă banii necesari pentru continuarea săpăturilor arheologice și înființarea unui muzeu pe insula Belina, care să ilustreze originile nordice, de pe vremea vikingi-lor, ale oamenilor din Teleorman, care sunt adevărați eroi neînfricați în lupta pentru adevăr,dreptate și justiție”.
"Aceste ținuturi care au dat atatea nume ilustre acestei tari, inclusiv doi ministri, un prim-ministru, un președinte de Camera Deputatilor merită un muzeu care sa prezinte istoria locurilor si originea straveche a oamenilor de aici", a adăugat și Ministrul Culturii dl George Ivaşcu , prezent și el la conferința de presă.