Treceți la conținutul principal

Pentru știri noi, dati click "Imi place"!

Adio intervenții chirurgicale gratuite pentru fumători și obezi


După modelul Marii Britanii, guvernul României prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate va interzice accesul fumătorilor și obezilor la operații și spitalizare gratuită,  finanțate prin Asigurările Sociale de Sănătate.


Consumul de tutun este ridicat în România, fiind aproape 5 milioane de adulţi fumători. Peste 30.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, boli endocrine, TBC.

15% dintre români sunt obezi, iar o treime supraponderali, este concluzia unui studiu statistic publicat de INS.


Prin această măsură de interzicere  s-ar realiza o economie de cca 300 de milioane de euro, ceea ce ar ajuta la reducerea deficitului Cheltuielilor de Asigurări Sociale de Sănătate. 

“Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor” spun oficiali din sănătate. “Nu are sens  să tratăm o persoană pe banii contribuabililor la asigurări de sănătate, dacă persoana în cauza nu are grijă de sănătatea sa și prin fumat sau obezitate își crește  riscul de îmbolnăvire”, adauga expertii. 

Loading...

"Oamenii vor trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria sănătate și bunăstare, ori de câte ori este posibil, eliberând resursele limitate ale CNAS  pentru alte tratamente prioritare" adaugă dl Răzvan Vulcănescu președinte CNAS.

Noile reguli, elaborate de grupuri de experți din clinici de specialitate, spun că pacienții obezi "nu vor primi intervenții chirurgicale urgente până când nu își reduc greutatea", cu excepția cazului în care circumstanțele sunt excepționale. Iar fumătorii nu vor fi primiți in sălile de operații , “dacă nu au renunțat la fumat cel putin timp de 2 luni”.

Asemenea masuri au fost introduse in Marea Britanie de mai multi ani, pacienții cu astfel de probleme fiind amânați de la intervenții chirurgicale timp de mai multe luni. Totusi sunt multe voci care critică astfel de măsuri, motivând faptul că in acest fel de introduc discriminări, care sunt contrare spiritului asigurărilor generale de sănătate.

POSTĂRI POPULARE

Nebunia Coronavirus: legitimații de scutire de purtat masca de față, comercializate on-line

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Legea "un copil", din China în România

4500 de euro/lună pentru a te însura cu o islandeză

Tren nazist cu comori de artă și aur descoperit în Salina Turda

Corpul misterios al unei balene, descoperit pe un câmp din Teleorman

Modificarea automobilelor este interzisă începând de luna viitoare

Bill Gates propune implanturi microcip pentru combaterea coronavirusului

După anunțul că Georgina, fostă vânzătoare la Gucci, devine soția lui Ronaldo, mii de fete au depus cv de angajare

Confundând gelul sanitar cu termometrul, o vânzătoare a fost surprinsă pulverizând un client în față cu dezinfectant de mâini