Treceți la conținutul principal

Adio intervenții chirurgicale gratuite pentru fumători și obezi


După modelul Marii Britanii, guvernul României prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate va interzice accesul fumătorilor și obezilor la operații și spitalizare gratuită,  finanțate prin Asigurările Sociale de Sănătate.


Consumul de tutun este ridicat în România, fiind aproape 5 milioane de adulţi fumători. Peste 30.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, boli endocrine, TBC.

15% dintre români sunt obezi, iar o treime supraponderali, este concluzia unui studiu statistic publicat de INS.


Prin această măsură de interzicere  s-ar realiza o economie de cca 300 de milioane de euro, ceea ce ar ajuta la reducerea deficitului Cheltuielilor de Asigurări Sociale de Sănătate. 

“Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor” spun oficiali din sănătate. “Nu are sens  să tratăm o persoană pe banii contribuabililor la asigurări de sănătate, dacă persoana în cauza nu are grijă de sănătatea sa și prin fumat sau obezitate își crește  riscul de îmbolnăvire”, adauga expertii. 

Loading...

"Oamenii vor trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria sănătate și bunăstare, ori de câte ori este posibil, eliberând resursele limitate ale CNAS  pentru alte tratamente prioritare" adaugă dl Răzvan Vulcănescu președinte CNAS.

Noile reguli, elaborate de grupuri de experți din clinici de specialitate, spun că pacienții obezi "nu vor primi intervenții chirurgicale urgente până când nu își reduc greutatea", cu excepția cazului în care circumstanțele sunt excepționale. Iar fumătorii nu vor fi primiți in sălile de operații , “dacă nu au renunțat la fumat cel putin timp de 2 luni”.

Asemenea masuri au fost introduse in Marea Britanie de mai multi ani, pacienții cu astfel de probleme fiind amânați de la intervenții chirurgicale timp de mai multe luni. Totusi sunt multe voci care critică astfel de măsuri, motivând faptul că in acest fel de introduc discriminări, care sunt contrare spiritului asigurărilor generale de sănătate.

Postări populare de pe acest blog

4500 de euro/lună pentru a te însura cu o islandeză

In fiecare dimineață în față consulatului Islandei de la Bucuresti se fac cozi de bărbați dornici să afle  ce condiții de eligibilitate sunt, care este procedura de căsătorie ,  sperând să poată fii înscriși pe liste de căsătorie cu fete islandeze, primind ca recompensă 4500 euro lunar. "Câștigați o viață nouă prin căsătoria cu o fată islandeză!” este sloganul guvernului condus de dna Katrin Jakobsdottir. Acesta este locul de muncă de aur pe care Islanda tocmai l-a creat pentru bărbați, spre a încuraja natalitatea. Statul este disperat să își pună fiicele în siguranță prin căsătorie, mergând până  a  le “cumpăra”  bărbați, pentru a se căsători cu ele.

Patriarhul Daniel spune că vaccinul Covid va fi necesar, ca să poți să intri în Rai

Patriarhul Daniel a spus astăzi că Dumnezeu l-a informat despre o nouă cerință de a intra în Rai: toată lumea trebuie să primească vaccinul COVID-19 înainte de a intra pe porțile cerești. „Acest lucru este foarte important pentru mântuirea tuturor oamenilor de pe Pământ”, a explicat Patriarhul Daniel. „Știm că Dumnezeu îi lasă pe toți în Rai, pentru că El ne iubește pe toți și nu-i pasă  cu ce  fel de păcate ieșim din  această viață, dar trebuie să fim atenți la cel mai mare păcat pământesc dintre toate: să refuzăm vaccinul  COVIDUL -19. Dumnezeu m-a informat că El nu te va lăsa în Rai decât dacă ai primit ambele doze din acest vaccin, care este  foarte sigur. " Anunțul Patriarhului vine în timp ce liderii politici și guvernul  fac presiuni pentru ca cetățenii să accepte vaccinarea. Oamenii de știință au susținut că vaccinul nu este în niciun fel dăunător, pentru nimeni și nu vă poate transforma într-un zombie sau în altceva ciudat, prin modificarea ADN-ului strămoșesc. Pat

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Stirea care anul trecut părea a fi o fantezie, marca PSD, devine de acum realitate. Cet ățenii Romaniei vor avea montate, micro-cipuri subcutanat. Anunțul este unul oficial făcut chiar de premierul Viorica Vasilica Dancila