Treceți la conținutul principal

Adio intervenții chirurgicale gratuite pentru fumători și obezi


După modelul Marii Britanii, guvernul României prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate va interzice accesul fumătorilor și obezilor la operații și spitalizare gratuită,  finanțate prin Asigurările Sociale de Sănătate.


Consumul de tutun este ridicat în România, fiind aproape 5 milioane de adulţi fumători. Peste 30.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, boli endocrine, TBC.

15% dintre români sunt obezi, iar o treime supraponderali, este concluzia unui studiu statistic publicat de INS.


Prin această măsură de interzicere  s-ar realiza o economie de cca 300 de milioane de euro, ceea ce ar ajuta la reducerea deficitului Cheltuielilor de Asigurări Sociale de Sănătate. 

“Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor” spun oficiali din sănătate. “Nu are sens  să tratăm o persoană pe banii contribuabililor la asigurări de sănătate, dacă persoana în cauza nu are grijă de sănătatea sa și prin fumat sau obezitate își crește  riscul de îmbolnăvire”, adauga expertii. 

Loading...

"Oamenii vor trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria sănătate și bunăstare, ori de câte ori este posibil, eliberând resursele limitate ale CNAS  pentru alte tratamente prioritare" adaugă dl Răzvan Vulcănescu președinte CNAS.

Noile reguli, elaborate de grupuri de experți din clinici de specialitate, spun că pacienții obezi "nu vor primi intervenții chirurgicale urgente până când nu își reduc greutatea", cu excepția cazului în care circumstanțele sunt excepționale. Iar fumătorii nu vor fi primiți in sălile de operații , “dacă nu au renunțat la fumat cel putin timp de 2 luni”.

Asemenea masuri au fost introduse in Marea Britanie de mai multi ani, pacienții cu astfel de probleme fiind amânați de la intervenții chirurgicale timp de mai multe luni. Totusi sunt multe voci care critică astfel de măsuri, motivând faptul că in acest fel de introduc discriminări, care sunt contrare spiritului asigurărilor generale de sănătate.

Postări populare de pe acest blog

Copii nou-născuți vor avea un microcip implantat sub brat

Stirea care anul trecut părea a fi o fantezie, marca PSD, devine de acum realitate. Cet ățenii Romaniei vor avea montate, micro-cipuri subcutanat. Anunțul este unul oficial făcut chiar de premierul Viorica Vasilica Dancila

Femeie decedată de COVID-19, gasită în viață în haosul din spital

O femeie din Ecuador, care a fost declarată moartă de COVID-19, s-a trezit brusc din comă în spital, spre încântarea și ușurarea rudelor, care au identificat greșit corpul altcuiva drept al său și l-au incinerat. Alba Maruri, în vârstă de 74 de ani, a fost internată în 4 martie în Guayaquil, orașul cel mai lovit de pandemie, cu febră și probleme cu respirația. Ea și-a pierdut cunoștința timp de trei săptămâni și a fost declarată moartă pe 27 martie, au spus rudele. O săptămână mai târziu, familiei sale i s-a arătat un cadavru în morga spitalului, dar de teama contagiunii coronavirusului nu s-au apropiat de el. Corpul întins pe o parte, a fost văzut din lateral spate, nu cu fața. Nepotul lui Maruri, Jaime Morla, a spus că a crezut că este mătușa sa și le-a spus oficialilor spitalului că ea este. „Mi-a fost teamă să-i văd fața”. Loading... „Am fost la un metru și jumătate distanță. Avea același păr, același ton de piele. Ba chiar a avut o rană la ce

Turiștii vor avea nevoie de o brățară pe mâna sau un certificat Covid-Free pentru a putea călători

Turiștii ar putea avea nevoie în scurt timp de certificate care dovedesc că nu au coronavirus pentru a putea călători. Documentele de sănătate “Fără Covid” ar fi solicitate turiștilor ca să demonstreze că nu sunt infectați cu virusul mortal.