Cluj - Poliția de frontieră a arestat în această dimineață un bărbat chinez acuzat de spionaj culinar, în beneficiul guvernului chinez. Li Wang de 41 de ani, a fost arestat la aeroportul din Cluj, în timp ce se pregătea să zboare spre Shanghai.
Polițiștii și vameșii au găsit un număr mare de mostre de brânzeturi, precum și 11 rețete diferite de zacuscă, toate produse “Fabricat în România” pe care ar fi vrut să le ducă ilegal în China.
Chinezii au furat deja rețeta pentru cârnații de Pleșcoi, salamul de Sibiu și plăcinta Dobrogeană. Bucătăria din România are un mare succes în China, așa că în Ardeal dar și în Dobrogea există un spionaj tot mai puternic.
Colonelul Jean Bondache șeful contra-spionajului din SRI spune: “Chinezii manifestă din ce în ce mai mult interes pentru bucătăria din România și nu este surprinzător faptul că încearcă să pătrundă secretele industriei noastre gastronomice ”.
Colonelul declară că China ar putea avea până la 30 de spioni specializați în gastronomie care se află în prezent în acțiune. “Pe lângă spionajul militar și politic, în prezent furtul de documentație și know-how gastronomic au devenit o preocupare majoră”, a continuat el. “Acum avem peste 60 de ofițeri desemnați să lucreze cu normă întreagă, pentru a lupta împotriva acestui fenomen, care a devenit un adevărat flagel”.
Guvernul chinez a refuzat să comenteze arestarea lui Li Wang, dar surse apropiate autorităților de la Beijing au confirmat că un trimis special a venit la București în încercarea de a-i asigura eliberarea.
Procesul este programat să înceapă la 22 iulie în București și va fi ținut la secret, așa cum se întâmplă în general în cazurile de spionaj.